Търся съдружник....спешно
... целогодишно живеене с 1 декар двор (необработваем) на 15 км от Бургас.Района е екологично чист.Имам желание да направя мини ферма за отглеждане на щрауси,като да работя изцяло това.Изчетох доста материали в нета и смятам ,че е напълно реализируемо.Това,което търся е съдружник за инвестиране в постройките ...
за щраусите и хората
от shammy на Пон Юли 07, 2008 9:31 pm
Здравейте имам добър парцел за щраусова ферма но нямам понятие от този бизнес.Знаете ли къде може да се прочете повече по въпроса.Най-важното е кой купува тази продукция.Моля ако знаете нещо да ми пишете или да ми дадете някакви линкове.
Re: Щрауси и цветя перспективата за Странджа?...
от mserdarova на Пет Май 08, 2009 4:29 pm
Здравейте, аз също искам да разбера повече за щраусите имам доста място за отглеждането им, но всичко което четох за тях не ме удолетвори.
Като човек с известен допир с бизнесът с щрауси ще споделя някой опастности при започването на екзотични дейности и особено отглеждането на щрауси.
1. Това е дейност, без традиции в България и почти навсякъде извън Африка. Това означава проблеми с намирането на родителско стадо, опит в люпенето и несигурни резултати, проблеми при отглеждане на малките в първите седмици, реализация на готовата продукция.
А. Родителско стадо. От само себе си се разбира, че родителите ще са в пъти по-скъпи от конкурентните страни, където щраусовъдството е налвезло в по-високите етажи на пирамидата. Друг голям проблем, че никой не доставя качествени родители, а при щраусите това е основно. За разлика от селскостопанските животни, при дивите има голяма разлика в репродуктивните способности изразяващи се в големи разлики в броя на снесените яйца, люпимостта, преживяемостта на малките през първият месец. Така купувате скъпи, но некачествени родители.
Б. Люпене. Сложен процес като при всяко диво животно. Искат се работници с опит, които в България липсват. Отделно за да се натовари инкубаторът са необходими много снасящи майки, неефективно е да се занимава някой с мини инкубатори, сами по себе си с лоши характеристики, където люпи по няколко малки на месец. Само заплатата му и осигуровките ще покрият продажната цена на яйцата, т.е. работи са на загуба или нула. Може да се направи обща люпилня за няколко стопанства, но добре знаем, че разправиите ще започнат незабавно, защото всеки ще се съмнява, че са го прекарали с броят на излюпените птици.
В. Отглеждането на малките до месец макар и не много трудно все пак изисква опит.
Г. Отглеждането на малките след третият месец не е проблем въпреки, че всичко свързано с хора в България е проблем.
Д. Реализация на готовата продукция.
а. Месо.
- За да се работи официално трябва сертифицирана кланница, каквато доколкото знам има една в Силистра. Това означава големи разходи за транспорт и огромни проблеми като се има предвид българският навик да прецакаш другарчето. Какви ще са цените когато камионът закара щраусите в кланницата и дали няма да се окаже паднала предишната вечер никой не знае. А щраус се транспортира трудно и няма как да се върне, ако въобще е пропътувал 300-400 км. жив.
- Като се има предвид, че единственото което може да се търси на нашият пазар са т.н. стекове и филета, може да се очаква, че те ще определят цената на цялото месо, а те са 15-20% и още толкова обрезки, които са неконкурентни на вноса. Не, че стека е конкурентен, но той може да се продава на ресторанти. Така едва ли ще се стигне до цена над 500-600 лв. за угоена птица от 100 кг, което е неконкурентно на външният пазар. Клането е на около 12 месеца.
- Субпродукти. Само за ресторанти.
- Кожа. Изисква опит при дрането, майстори на обработка, каквито тук няма, а цена суровата практически няма в малките стопанства. Иначе цената на качествената обработена на международният пазар е 300-400 лв. на брой.
- Пера. В България скубеш и продаваш на женски пазар. Иначе са търгувана стока на международният пазар, но само при количества, иначе пред Кубан на Сл.бряг може да вземеш 6-8 лв. на перо.
Проблем - за добра кожа и пера се изисква по-дълго отглеждане на щраусите, отколкото е необходимо за месо, което вдига разходите. Могат да се колят през втората година.
- Яйца. Продават се оплодени, но тук е невъзможно, защото няма утвърдени производители, които да гарантират люпимост. Продават се неизлюпените яйца, които служат за художествени дейности.
Това са основните неща, а защо бизнесът е пирамидален почти навсякъде ще пиша утре.