Каква култура бихте избрали ?

за дребните и едри фермери, за учащите и любителите...

Модератори: svetlo, emmg, ResidentEvil

Re: Каква култура бихте избрали ?

Мнениеот batkoto на Сря Мар 10, 2010 9:21 am

Нека и аз дам съвет. Купуваш 3 кг. семена пипер/ ще видиш кои сортове вървят във вашия край, но не и хибриди/, правиш 400 кв.лехи и сееш. До десетина дена ако направиш това, на 10 май ще имаш готов разсад за разсаждане. Ако използваш разсадопосадъчна машина, със седем-осем човека, за два дена си готов, ако сееш на ръка, ще платиш 60 надника- говорим за 20 дек. За останалите 10, ако излизаш ти сам на пазара, т.е. ако продаваш на маса, сей от всичко по малко, ако разчиташ на търговци ,по добре още една или две култури. Не съм срещнал търговец дето ще ти каже, недей да сееш това или онова. Проблемите идват после,като дойде време за изкупуването. Никога не бих посял нещо, разчитайки на един търговец една фабрика или едно място дето се харчи.Винаги ще намерят начин да те изработят. А иначе не е късно нито за пипера нито за патладжана. Периода на вегетацията на едно растение се измерва в дни, но тези дни зависят от условията при които се развива, т.е. могат да се ускорят или забавят и то доста. А защо те съветвам да заложиш повече пипер? Първо, с него ще се оправиш по лесно, по лесно можеш да вкараш механизация. Второ, по лесно ще му намериш пазар, при него по-голямото количество, в повечето случаи е предимство. Аз по лесно си продавам пипера, защото мога да бера и 3 тона и 10 тона на веднъж а това е добре за повечето търговци. Дано съм бил полезен. Успех.
batkoto
супер-специалист

Мнениеот nato3 на Сря Мар 10, 2010 2:59 pm

в нашият район например 40-50декара картофи е нормално да отглеждаш както и 10-15декара зеле на това залагат половината земеделци ,картофа го обработват изцяло машинно ,садене ,пръскане ,загърляне ,вадене и добивите не са никак лоши между 3-5 тона зависи от това кой клас е семето ,най голямата печалба пада от зелето ние изкарваме между 8-10тона от бялото зеле и 6-8 тона от шареното но домашно семе ,въобще нашият край е с това известен картофи и зеле две много лесни за отглеждане култури
nato3
напреднал

Мнениеот Krasimir00 на Сря Мар 10, 2010 3:26 pm

Благодаря за съветите.Определено ще ми помогнат при избора на какво да заложа и в какво количество.
Да попитам,какъв е горе долу средния добив на бял боб от дка ? Това е култура която може да се обработва напълно механизирано.
Krasimir00
напреднал

Мнениеот petromir71 на Сря Мар 10, 2010 6:20 pm

Сял съм преди 15 години - неполивно нива 300 дка по 170 кг на дка. напълно механизирано.
petromir71
напреднал

Мнениеот zaspalomarabu на Сря Мар 10, 2010 6:48 pm

карфиол? единия ден береш,другия продаваш ,на третия го изхвърляш. в българия няма пазар за толкова карфиол.на толкова място трябва да се засее нещо с което е пробвано. може и воден лук. при бавни продажби търпи до нова година и повече. сега е лев на едро.
zaspalomarabu
питащ

Мнениеот EXECUT0R на Сря Мар 10, 2010 7:55 pm

станислав написа:Аз ще ти препоръчам като се стопи снега да засееш картоф а като го извадиш да сложиш карфиол за късна култура. Карфиола в последно време има стабилна цена, въпреки че се гледа немалко като декари.

Станислав тази година колко ли ще струва Ноатилиуса ,миналата година къф ..й ядох с тези менте семена до колкото четох ти продаваш семена и препарати .Сял бях 4 пакетчета Ноатилиус (10 000 семки) смятах да Засея 3 дка но уви засях 0,8 дка от горе на това излязоха и други сортове имаше глави карфиол рошави несамозавиващи се и без формени , тази година за 1ви път гледах карфиол.От добива съм доволен имах глави 2,6-2,8 кг , но за тази есен ще засея Арфак и Барселона
Аватар
EXECUT0R
напреднал

Мнениеот sinansv на Сря Мар 10, 2010 9:42 pm

zaspalomarabu написа:карфиол? единия ден береш,другия продаваш ,на третия го изхвърляш. в българия няма пазар за толкова карфиол.на толкова място трябва да се засее нещо с което е пробвано. може и воден лук. при бавни продажби търпи до нова година и повече. сега е лев на едро.

Да колега, ама ние нямаме :lol: . Ако го имахме нямаше да му е толкова висока цената. Но се надявам догодина да е поне наполовината, пак е добре(ще го коментираме да се надяваме тогава).
sinansv
специалист

Мнениеот Христо Христов на Сря Мар 10, 2010 11:24 pm

Krasimir00 написа:Благодаря за съветите.Определено ще ми помогнат при избора на какво да заложа и в какво количество.
Да попитам,какъв е горе долу средния добив на бял боб от дка ? Това е култура която може да се обработва напълно механизирано.

Ти си "виновен" да си направя регистрация тук! :D
Форума е чудесен и много полезен!
Напиши точно в кое землище е въпросната нива и за поливките от къде ще ползваш вода - от собствен водоизточник или ще разчиташ на Напоителни системи?За картофи по нашия край не си и помисляй, защото столбура ще ги смачка преди да са формирали добив.Фасула сей само при сигурно напояване, защото при суша добивите са крайно несигурни.Най добре първо ми отговори на въпросите, за да ти дам адекватен съвет.
Христо Христов
питащ

Мнениеот станислав на Чет Мар 11, 2010 9:50 am

EXECUTOR, наистина има нелегален внос на семена и не се знае какво има вътре. Не знам кой ти ги е продал, може и да са били фалшиви, но може и вината да си е в теб, много хора като се захващат с нещо ново и не се получава а после е най-лесно да се каже че семената не са качествени. После след 2-3г виждаш че не семената са виновни
станислав
специалист

Мнениеот EXECUT0R на Чет Мар 11, 2010 6:25 pm

Не че разбирам много от крарфиол но мисля че и колкото и неук да сам все ,и се наби нещо в очите . Например листата на един корен са по със силно изострени върхове , а на друг корен са по овални и по безвръхи, също така и по формата на самата глава по сбитоста . Поправи ме ако греша , инак семената ги купувам от лицензирана Агро Аптека . Аз когато почнах с карфиола в седмицата поне 1 път в седмицата карам агроном който също сади по големи количества карфиол той ми помагаше в отглеждането със съвети
Аватар
EXECUT0R
напреднал

Мнениеот Krasimir00 на Чет Мар 11, 2010 8:33 pm

Последно.Ще сея 10 дка пипер,декар тиквички и 20 дка царввица.Семената за пипера ще ги поръчам в понеделник,понеже ги нямаха в наличност в момента.Заложил съм на два сорта,Паланачко чудо,и Слонско ухо.За тиквички все още не знам на какъв сорт ще заложа,един колега ми каза хубави неща за Милет на Енза.
Междудругото се оказа че ще имам на разположение разсадопосадъчна машина,така че както каза Баткото,би трябвало със 7-8 човека да се справим за ден или два с пипера.Водата с която ще поливам е от кладенец.Миналата година от него са поливали 20 дка царевица,и вярвам че водата ще ми стигне,особенно при тази влажна зима.
Та това е,взел съм решение и се надявам нещата да се наредят.Ще се надявам и на вашата помощ.Като за начало ще попитам какви торове могат да се внесат предсеитбено и в какво количество ?
Последна промяна Krasimir00 на Пет Мар 12, 2010 11:12 am, променена общо 1 път
Krasimir00
напреднал

Мнениеот batkoto на Чет Мар 11, 2010 8:41 pm

Комшията сее царевицата на етапи по 3-4 дек. така хем се разминават обработките, хем за брането ще е по-добре. Тя доста трае, но все пак преминава, ако не я береш навреме.
batkoto
супер-специалист

Мнениеот emmg на Чет Мар 11, 2010 9:57 pm

Krasimir00 написа:Водата с която ще поливам е от кладенец.Миналата година от него са поливали 20 дка царевица,и вярвам че водата ще ми стигне,особенно при тази влажна зима.

Какъв му е дебита на тоя кладенец ,нещо се съмнявам ,че ще ти стигне за 30дк.Първо си обезпечи водата пък после мисли за зеленчуци.
e-mail:emmgbg@gmail.com
http://vbox7.com/tv/?t=coll&id=474395
Аватар
emmg
супер-специалист

Мнениеот станислав на Чет Мар 11, 2010 10:29 pm

EXECUTOR, при вас в Петрич е адска жега през лятото. Карфиола обича прохладно време, затова става добре в северна България и южна близо до хълмисти региони. В жегите показва какви ли не аномалии. Пробвай и с други сортове, но не очаквай кой знае какъв резултат! От каде купуваш? Петър Пешников, Масларова, Филипа Лазарова, Елка?
станислав
специалист

Мнениеот Krasimir00 на Пет Мар 12, 2010 11:36 am

emmg написа:
Krasimir00 написа:Водата с която ще поливам е от кладенец.Миналата година от него са поливали 20 дка царевица,и вярвам че водата ще ми стигне,особенно при тази влажна зима.

Какъв му е дебита на тоя кладенец ,нещо се съмнявам ,че ще ти стигне за 30дк.Първо си обезпечи водата пък после мисли за зеленчуци.

За Водата не се притеснявам.Не става въпрос за обикновен селски кладенец.Тоя е с диаметър 2,5 метра,и водата се вижда на 5 метра под повърхноста.Пък и както казах с него са поливали 20 дка царевица без проблеми.
Кажете какви торове да внеса предсеитбено ?
Krasimir00
напреднал

ПредишнаСледваща

Назад към Агробизнес