капково напояване-информация

Старите и и неподредени теми са тук. В новите теми ще се спазва тематиката.

Модератор: ResidentEvil

Re: капково напояване-информация

Мнениеот emmg на Вто Май 04, 2010 9:30 pm

nocioleto написа:Колеги,някой знае ли как се прави капково с дебелостенните маркучи и външни капкообразуватели на произволно разстояние.Става въпрос за овощна градина и разстояние 4 метра между капките.Кой продава такива тръби и на каква цена?

Взимаш обикновен маркуч, според възможностите ти и набиваш в него капкооброзувателите.Нищо сложно.
e-mail:emmgbg@gmail.com
http://vbox7.com/tv/?t=coll&id=474395
Аватар
emmg
напреднал

Мнениеот batkoto на Сря Май 05, 2010 5:48 am

iwanow написа:
batkoto написа:В гранулираните торове използват слепващо вещество, обикновенно парафин, за образуване на гранулите. Той полепва по стените на съдовете и маркучите и има опасност от запушване. По- добре използвай урея- 47% азот и е в кристална форма т.е. няма слепващи в-ва. Но и амониева да пуснеш няколко пъти, едва ли ще имаш проблем.
уреята съдържа аномячен азот, амонивата селитра, амонячен и нитратен азот, растенията няма ли нужда и от нитратен азот

Растенията имат нужда от много неща. Аз торя с NPK + М.е а в по-късен етап, с калиев нитрат. От опит знам, че доста хора използват варианта с амониевата или уреята и то само поради една причина-цената.
Аватар
batkoto
специалист

Мнениеот emmg на Сря Май 05, 2010 7:44 am

Има и друга- резултата е видим почти веднага.Макар че е илюзорен, ама оди обяснявай.
Аватар
emmg
напреднал

Мнениеот joro-agro на Съб Май 08, 2010 7:43 am

с какво и по какъв начин отпушвате капкообрасувателите ,че при мен има доста запушени.Иначе съм с дисков филтър.... :)
joro-agro
питащ

Мнениеот emmg на Съб Май 08, 2010 8:48 pm

С нищо сменям мъркучите
Аватар
emmg
напреднал

Мнениеот batkoto на Съб Май 08, 2010 9:21 pm

Препоръчва се пускането на разтвор от киселина-азотна, хлорна или най добре фосфорна която служи и за торене. Аз съм изпробвал фосфорната, пуснах 15 литра на 5 дек. т.е около 4000 м. маркучи. Ефект не забелязах. Може количеството да е било малко а може и запушването да е било друго. Цената на литър к-на е около 10-12 лв. така,че и моят съвет е- купувай нови маркучи. Миналата година изпатих от неравномерно поливане и повече нямам намерение да правя икономия от маркучите.
Аватар
batkoto
специалист

Мнениеот Вискяр на Нед Май 09, 2010 6:12 pm

emmg написа:...Макар че е илюзорен, ама оди обяснявай.

120% съгласен!
:D

batkoto на Съб Май 08, 2010 10:21 pm
Цената на литър к-на е около 10-12 лв

Баааа си цената! Това за "техническа" фосфорна киселина или за "ЧЗА" (чиста за анализ, която е много по-скъпа от техническата, и се използва в химическите лаборатории при различни анализи)?
Аватар
Вискяр
супер-специалист

Местоположение: http://maps.google.com/ -> 42.794760,23.147240 & 0887 29 35 27

Мнениеот Meto на Чет Май 13, 2010 2:58 pm

Колеги все още някои неща не са ми ясни относно капковото. Ако магистралния маркуч от кладенеца до нивата е от 3 цола, то трябва ли и захранващия маркуч трябва да е 3 цила или мога да залойа на 2 цолов такъв? Също съм чувал за "ремонтиране" на капков маркуч колкото да искара годината, но все още не знам за какво иде реч. Ако някой може да сподели нещо и относно това ще съм благодарен. Мерси предварително!
По време на комунизма народа крадеше от държавата, а сега държавата от народа! Е, всичко се връща! ДЕМО-крация!
Meto
помощник

Мнениеот ResidentEvil на Пет Май 14, 2010 9:31 pm

Ако от помпата ти излиза 3 цола и го прекараш през захранващ маркуч 2 цола или цол и половина ще се намали дебита на изходящата вода. В такъв случай използвай 2 цолов захранващ маркуч, а помпата да влиза в тетка посредата на маркуча за да направиш дефакто 2 клона по 2 цола. Чаткаш нали
e-mail: zpblagovestconev@abv.bg
Аватар
ResidentEvil
супер-специалист

Мнениеот Meto на Пет Май 14, 2010 11:34 pm

Чаткам чаткам и някъде покрай тази тетка и кран трябва да наместя.
По време на комунизма народа крадеше от държавата, а сега държавата от народа! Е, всичко се връща! ДЕМО-крация!
Meto
помощник

Мнениеот ResidentEvil на Съб Май 15, 2010 5:36 am

Може и кран да сложиш, а най-добре всеки поливен маркуч да си има кран. Така ще си поливаш точно тези редове които искаш.
e-mail: zpblagovestconev@abv.bg
Аватар
ResidentEvil
супер-специалист

Мнениеот emmg на Съб Май 15, 2010 8:04 am

ResidentEvil написа:Ако от помпата ти излиза 3 цола и го прекараш през захранващ маркуч 2 цола или цол и половина ще се намали дебита на изходящата вода. В такъв случай използвай 2 цолов захранващ маркуч, а помпата да влиза в тетка посредата на маркуча за да направиш дефакто 2 клона по 2 цола. Чаткаш нали

Захранващата тръба се слага такава че водата която минава през нея да може да поеме разхода който правят маркучите. Т.е. количеството вода, което може да премине през тръбата да е пр-голямо или равно на сбора на разхода на капкообразователите Така че се слага такъв маркуч който да отговаря на тея условия.Т.е. ако ти стига маркуч 1цол слагаш такъв. Няма смисъл да се набутваш с маркуч 3цола
Аватар
emmg
напреднал

Мнениеот batkoto на Съб Май 15, 2010 11:21 am

Трицолова помпа, трицолови захранващи, магистрални и водоподаващи, поливни маркучи през ред- поливаш 5-6 дек. на един път без проблем. Разликата в цената м/у дву и трицоловите не е толкова голяма. Разликата в дебита, работи се при ниско налягяне, е чуствителна.
Аватар
batkoto
специалист

Мнениеот emmg на Съб Май 15, 2010 2:09 pm

Бате, аз поливам 4дк./вярно че е тиквички/ със захранващи маркучи 1цол .С тетка, както е написал Резидента.А разликата м/у 1 цол и 3цола не е малка
Аватар
emmg
напреднал

Мнениеот Meto на Съб Май 15, 2010 2:58 pm

2 или 3 маркучите които ще дупча ще бъдат от ефтините които издържат на 4 атмосфери. До нивата водата ще дойде горе долу от 250-300 метра със 3 цолови маркучи, които даржат на 10 атмосфери налягане. За тази година ще се полива 4 декара пипер и 2 декара корнишон от капково. Подразбира се, че корнишона ще се полива по често. Ако до теткатата карам с 3 цола и от там разпределя със 2 цола как ще е? То може и с 3 де знам ли и аз за това питам все пак.
Meto
помощник

ПредишнаСледваща

Назад към АРХИВ НА СТАРИТЕ ТЕМИ